Verdien av urørt natur

Urørt natur er et knapphetsgode

Trenden i Norge er at det finnes stadig mindre urørt natur. Mange har nok den oppfatningen av at det finnes store områder med inngrepsfri natur, og det er til dels riktig. Men naturen er under press, og trues av store tekniske inngrep.

grass-1331703_1280

Inngrepsfrie naturområder

Arealbruksindikatoren INON er interessant, der forkortelsen står for Inngrepsfrie naturområder i Norge. Her måles statusen og utviklingsstrekkene i denne sammenhengen. I 2013 lå 44 % av arealet av fastlands-Norge én kilometer eller mer fra tyngre, tekniske inngrep. Med teknisk inngrep menes typisk veibygging og bygging av vindmølleparker. Du kan se for deg at du kan gå turer i skogen, men når 900 kvadratkilometer med inngrepsfri natur forsvinner i løpet av en kort periode fra 2008 til 2012, trues også dine opplevelser.

Viktig for fremtiden

Du vil sikkert at dine egne barn og slektninger skal kunne nyte godt av naturen. Da er det viktig å jobbe for at denne utviklingen stopper opp. Du må gjerne engasjere deg politisk, for det er jo der avgjørelsene om utbygging tas. Samtidig kan du gjøre ditt for å påvirke alle mennesker du kjenner og samhandler med i hverdagen.

Fordeler med urørt natur

Det er helt klart mange fordeler av urørt natur. Se for deg at du skal på jakt. Da er det ikke like stor stas å følge en oppmerket sti, eller stå i kø for kunne skyte sin andel av en kvote dyr som kanskje på sikt blir redusert på grunn av utviklingen. Det handler om et felles mål om å bevare naturen og miljøet. Naturen er livsviktig for deg og meg, og selve grunnlaget for alt liv. For uten natur kan vi hverken leve eller puste.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s