Bergen – byen mellom de syv fjell

Bergen by ble grunnlagt i 1070 e.Kr. av Olav Kyrre, konge av Norge. Han var sønn av kong Harald Hardråde som døde i det berømte slaget ved Stamford Bridge, Storbritannia, i 1066. Olav Kyrre var den 10. norske kongen, og hans regjeringstid var på en svært fredelig tid. Hans kallenavn, Kyrre, betyr faktisk fredelig. Befolkningsveksten og en blomstrende handel bidro sterkt til grunnleggelsen av Bergen by.

Bergen

Bergen, opprinnelig kalt Bjørgvin, startet som en liten bosetning på øst- og sørkysten av Vaagen, en liten vik i Byfjorden. Senere spredde den seg vestover og i områdene lenger sør. Bergen er det geografiske sentrum av vest-Norge. Den har en utmerket isfri havn som skjermer fra nordsjøen med en kjede av øyer. Byen er omgitt av fjell og kalles også ”Byen mellom de syv fjell”.

Det tolvte århundre var en viktig periode i historien til Bergen. Kong Haakon Håkonsson gjorde i 1217 Bergen til hovedstaden i Norge og dens avhengige øy, Grønland, samt mange av de skotske øyene. Byen erstattet da Trondheim, den første hovedstaden, og ble selv erstattet av Oslo i 1299. Kong Haakons sønn, Magnus Lagabøter, moderniserte lovene i landet. Borgerkriger herjet byen, og det ble bygget festninger, slott, klostre og kirker.

Norge kom under dansk styre mot slutten av det trettende århundre. Da hadde  Bergen blitt sentrum for handel for hele landet. Den viktigste handelen involverte tørrfisk fra Nord-Norge. Den ble eksportert til de katolske landene i Europa i forbindelse med fasten. Den viktigste importen var korn, klær og krydder.

Bergen

I dag, er Bergen en raskt voksende moderne by med en av Europas største havner og kjent for byens oljeeksport-fasiliteter. Byens havn holder den største handelsflåten i Skandinavia. Byen huser også den viktigste basen til den norske marine. Turisme er også viktig. Flesland lufthavn er den nest travleste flyplassen i Norge, og Bergen er internasjonalt kjent som ”The gateway to the fjords”.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s